21611-garnier-rewrites-skincare-solutions-for-adult-acne_eng 21611-garnier-rewrites-skincare-solutions-for-adult-acne_eng

Bagaimana Cara Membina Rutin Penjagaan Kulit Untuk Membantu Masalah Jerawat Dewasa? Ketahui Panduan Langkah Demi Langkah Kami.

Walaupun ramai orang melupakan jerawat selepas zaman remaja mereka, sesetengah daripada kita terus, atau bahkan mula, mengalami bintik-bintik merah pada hari mendatang. Terdapat banyak sebab yang menyebabkan jerawat dewasa, termasuk tekanan atau tahap hormon yang berubah-ubah - namun jangan risau, terdapat penyelesaian yang baik dan lembut di luar sana untuk kita semua!

  • Pilih produk yang lembut
  • Adakan rutin pembersihan dan penyegaran
  • Mengelupas untuk meremajakan
  • Melembapkan tanpa menyumbat pori-pori
  • Guna rawatan topikal apabila diperlukan

Bagaimana Cara Menjaga Kulit Anda Yang Cenderung Cela

Langkah 1: Cari produk yang lebih lembut
Apabila bintik-bintik merah berlaku, anda akan mudah tertarik untuk mendapatkan pembersih yang amat kuat dan rawatan topikal. Walau bagaimanapun, jenis-jenis produk ini boleh membawa kepada kerengsaan dan mengeringkan kulit, serta berpotensi menjadikan bintik-bintik merah anda semakin teruk. Sebaliknya, lakukan rutin penjagaan kulit secara harian yang menghidratkan dan memberi keseimbangan yang baik pada kulit anda.

Langkah 2: Adakan rutin pembersihan dan penyegaran yang sesuai untuk anda
Banyak pembersih melawan jerawat yang mengandungi asid salisilik, asid glikolik atau benzoil peroksida. Ramuan ini, apabila menjadi sebahagian daripada formula yang kompleks seperti Garnier Pure Active Acne & Oil Clearing Foam, membersihkan pori-pori anda, menyingkirkan kotoran dan sel-sel kulit mati, yang membantu mengurangkan kerengsaan dan menambah baik tekstur keseluruhan kulit anda. Penyegar bertindak untuk menyingkirkan minyak berlebihan dan toksin alam sekitar yang menyumbat pori-pori, menyebabkan kesihatan kulit yang lebih baik untuk jangka panjang.

Langkah 3: Mengelupas untuk meremajakan
Sebagai tambahan kepada pengelupas kimia seperti asid salisilik, anda juga boleh menggunakan pengelupas fizikal untuk membantu membersihkan kotoran dan minyak dan menggalakkan peremajaan sel kulit yang sihat. Tambahkan skrub ke dalam rutin malam penjagaan kulit anda beberapa kali seminggu, atau gunakan pembersih anda bersama dengan berus pembersih muka yang khas. Apa pun pilihan anda, pastikan ianya lembut untuk mengelakkan kerengsaan pada kulit anda.

Langkah 4: Berikan rangsangan kelembapan pada kulit anda
Gunakan pelembap yang ringan, mengawal minyak atau menghidratkan serum untuk memberikan penghidratan berpanjangan yang diperlukan oleh kulit anda. Pada waktu pagi, pastikan anda menggunakan pelembap SPF sebelum anda keluar untuk melindungi kulit anda dari sinaran matahari, tanpa mengambil kira keadaan cuaca.

Langkah 5: Gunakan rawatan topikal apabila diperlukan
Jika anda benar-benar ingin merawat beberapa jerawat tertentu, cuba gunakan rawatan bintik-bintik topikal pada waktu malam sebelum tidur. Anda juga boleh menampal plaster bintik-bintik yang kecil pada kawasan yang terjejas semasa anda tidur untuk membantu mencegah pencungkilan.


Bagaimana Cara Untuk Memilih Masker Muka Untuk Jerawat Dewasa

Apabila kulit anda merasakan seperti ia memerlukan sesuatu untuk memulihkan, pilihlah masker serum. Diperkaya dengan detoksifikasi Ekstrak Teh Hijau & Asid Hyaluronik, Garnier Serum Mask Hydra Bomb Green Tea adalah generasi baru masker tisu yang merumuskan kulit dengan serum 1 minggu dalam 1 masker. Sesuai untuk kulit berminyak & kombinasi, rawatan yang berkesan tetapi memanjakan untuk mengetatkan pori-pori & menyegarkan semula kulit serta-merta, menjadikannya kelihatan berseri.

Demikianlah panduan langkah demi langkah kami - ikuti rutin 5-langkah mudah ini bagi membantu mengekang masalah jerawat dewasa.