21613-garnier-rewrites-skincare-acne-spots-and-blackheads_eng 21613-garnier-rewrites-skincare-acne-spots-and-blackheads_eng

Bintik-bintik Hitam, Akne Dan Bintik-bintik: Apakah Perbezaan Dan Bagaimana Anda Boleh Merawat Mereka?

Kecelaan kulit boleh menyebabkan kecelaruan pada wajah anda, memaksa anda untuk mendapatkan krim antiseptik dan bahkan membuatkan anda rasa terkejut dan keliru. Sama ada anda hanya mengalami bintik-bintik hitam sekali-sekala atau mengalami kepayahan berkaitan kulit anda untuk jangka masa yang lebih panjang, ia adalah penting untuk anda memahami jenis bintik-bintik yang anda hadapi.

Apakah Perbezaan Antara Bintik-bintik Hitam Dan Bintik-bintik Lain?

Semua kecelaan mengubah wajah, namun sesetengah daripadanya kelihatan merah dan radang, manakala yang lain pula kurang ketara. Bintik-bintik hitam adalah disebabkan oleh pori-pori tersumbat. Bintik-bintik hitam berada betul-betul di bawah permukaan kulit, tidak seperti jenis-jenis bintik-bintik lain, mereka adalah terbuka yang membolehkan udara masuk ke dalam dan menyebabkan pori menjadi hitam. Bintik-bintik putih pula adalah mirip bintik-bintik hitam, di mana mereka juga disebabkan oleh pori-pori tersumbat - tetapi dalam hal ini, mereka berada sepenuhnya di bawah permukaan kulit. Udara tidak boleh sampai kepada mereka, jadi warna mereka adalah sama seperti kulit anda, tetapi menghasilkan benjol kecil yang kadang-kadang menyakitkan. Jerawat membentuk jauh di bawah permukaan kulit. Benjol yang disebabkan oleh jerawat disertai dengan sensasi berdenyut yang menyakitkan dan, tidak seperti jerawat tradisional, mereka tidak mempunyai kepala. Jerawat juga dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon. Oleh itu, jika anda cenderung kepada bintik-bintik merah, anda akan sering mendapatnya di sekitar masa haid anda, dan mereka biasanya muncul di bahagian bawah muka sekitar dagu dan bawah rahang. Jangan sekali-kali dipicit kerana mereka boleh dijangkiti dengan mudah. Jerawat klasik dipanggil pustul. Mereka adalah keras, merah, dan sering mempunyai bahagian tengah berwarna putih atau kuning yang seolah-olah merayu untuk dipicit. Pastinya, adalah lebih baik untuk mengelak dari tunduk kepada godaan ini, memandangkan ia boleh menyebabkan parut.


Cara Terbaik Untuk Menangani Bintik-bintik Hitam, Jerawat Dan Jerawat

Tabiat harian anda boleh memberi kesan besar terhadap kulit anda. Menggunakan pembersih lembut seperti Garnier Pure Active Acne & Oil Clearing Foam pada waktu pagi dan petang akan memberikan asas yang baik untuk penjagaan muka. Anda juga perlu mempertimbangkan untuk menambah penyegar dalam rutin penjagaan kulit anda kerana ia akan membantu memecahkan kotoran, minyak dan sel-sel kulit mati pada permukaan kulit anda. Pelembap adalah satu lagi keperluan penting, memandangkan kulit kering boleh menyebabkan kerengsaan dan membuatkan bintik-bintik merah semakin teruk - cuba guna pelembap yang ringan, yang boleh memberikan penghidratan berpanjangan tanpa menyumbat pori-pori anda. Akhirnya, anda juga perlu menjadikan krim matahari sebahagian daripada rutin pagi penjagaan kulit anda. Untuk penjagaan tambahan beberapa kali seminggu, cuba gunakan masker serum untuk memastikan kulit anda segar dan bermaya. Diperkaya dengan detoksifikasi Ekstrak Teh Hijau & Asid Hialuronik, Garnier Super-Hydrating Replumping Tissue Mask adalah generasi baru masker tisu yang merumuskan kulit dengan serum 1 minggu dalam 1 masker. Sesuai untuk kulit berminyak & kombinasi, rawatan yang berkesan tetapi memanjakan untuk mengetatkan pori-pori & menyegarkan semula kulit serta-merta, menjadikannya kelihatan berseri. Akhirnya, diet memainkan peranan yang sangat penting dalam kesihatan keseluruhan kulit. Minum banyak air akan membantu mengumbah sistem dan membuang toksin dalam tubuh anda, dan diet yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran dan ramuan sihat yang lain juga memberikan keajaiban pada kulit.

Memahami kulit anda adalah langkah pertama untuk menguruskan bintik-bintik hitam, jerawat dan jerawat. Sebaik sahaja anda jelas dengan semua istilah, sudah tiba masanya untuk menetapkan rutin penjagaan kulit yang menjadikan kulit anda terhidrat dan seimbang, yang akhirnya menjadikan bintik-bintik merah lebih mudah untuk diurus.