21655-garnier-hair_colour-hair-roots_eng 21655-garnier-hair_colour-hair-roots_eng

Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Akar Rambut Dan Cara Menyembunyikannya

Sama ada anda mewarnakan rambut anda untuk melindungi uban, menyegarkan gradasi warna semula jadi anda atau menyesuaikan dengan suasana emosi anda pada masa itu, akar-akar itu akan selalu kembali tumbuh. Berikut adalah jawapan kepada empat soalan biasa tentang akar rambut - dan bagaimana untuk menangani mereka.

Berapa Kerap Saya Perlu Mewarnakan Semula Akar Saya?

Ia bergantung kepada kadar pertumbuhan rambut anda. Secara purata, rambut tumbuh kira-kira 12.7 mm sebulan, namun ia bukan sesuatu yang tidak biasa bagi sesetengah rambut untuk tumbuh pada sebahagian kecil daripada - atau dua kali ganda - kadar tersebut. Uban biasanya mula nampak ketara pada kira-kira 10-12 mm, jadi jika anda mempunyai kadar pertumbuhan purata, anda mungkin perlu mewarnakan akar anda setiap bulan. Salah seorang daripada mereka yang bertuah dengan pertumbuhan rambut cepat secara semula jadi? Kadar pertumbuhan semula yang cepat bermakna anda perlu menangani akar anda lebih kerap daripada wanita dengan kadar pertumbuhan rambut yang lebih perlahan. Mujurlah, ianya lebih mudah dilakukan daripada sebelum ini.


Adakah Saya Perlu Menggunakan Pewarna Akar Khas Untuk Melindungi Akar Saya?

Anda tidak perlukan pewarna rambut akar tertentu untuk melindungi akar anda. Sejumlah kecil daripada pewarna yang direka untuk pewarnaan keseluruhan kepala sudah memadai. Hanya lakukan ujian tampalan secara berhati-hati untuk memastikan warna akar anda akan sepadan dengan warna rambut anda yang lain. Untuk menjadikan pewarnaan akar anda lebih mudah, cari pewarna yang mudah untuk diaplikasikan, seperti Garnier Color Naturals Express Cream dalam pek uncang yang hanya memerlukan 15 minit masa menunggu!


Bagaimanakah Saya Boleh Mengelakkan Warna Yang Bercapuk-capuk Apabila Saya Mewarnakan Akar Saya?

Untuk mendapatkan liputan yang baik pada akar anda, pastikan pewarna rambut anda adalah berasaskan minyak. Formula berasaskan minyak seperti yang dimiliki oleh Garnier Color Naturals Express Cream (Sachet Pack), iaitu minyak zaitun, minyak badam dan minyak avokado, adalah lebih berkesan pada pewarnaan. Formula ini merebak ke seluruh rambut dan menembusnya dengan lebih baik, membolehkan anda mendapatkan liputan yang lebih baik pada akar anda.


Bagaimanakah Saya Boleh Memanjangkan Masa Antara Aplikasi Pewarna?

Memahami tentang pilihan pewarna anda akan membantu anda memastikan akar anda tersembunyi dan memanjangkan masa antara mencantikkan. Berpegang pada gradasi warna yang hampir dengan warna semula jadi anda bermaksud bahawa, apabila akar anda tumbuh, mereka akan menjadi kurang ketara, memberikan anda lebih banyak masa untuk menangani mereka. Sekiranya anda mempunyai rambut yang gelap dan ingin menyembunyikan uban, pertimbangkan untuk menambah sorotan warna yang lebih cerah bagi membantu menyembunyikan helaian memutih baru yang muncul dari kulit kepala anda.

Ikut petua ini dan memastikan akar anda terkawal akan menjadi mudah.